Iedereen heeft een voorkeur in de wijze van knuffelen. Toch is geen knuffel hetzelfde. Dat heeft te maken met:
– eerdere ervaringen met aanraking.
– intentie
– het soort relatie
– stemming

Als je weet wat jouw voorkeursstijl is, kom je iets te weten over hoe je communiceert met anderen. Bepaal aan de hand van deze zes type knuffelaars wat voor type knuffelaar jij bent​. Het kan zijn dat je je in meerdere omschrijvingen herkent. Je ontdekt het natuurlijk het best als je het meteen gaan uitproberen.

1. Speels Stokstaartje
Recht uit je hart geef je een speelse knuffel. Je hele lichaam doet mee en beweegt. Je knijpt eens wat steviger en wiebelt heen en weer. Je voelt je vrij. Je enthousiasme is uitnodigend. Je loopt het risico dat je in je enthousiasme teveel van jezelf geeft of voorbij gaat aan de grens van de ander.

2. Koele Kikker
Je knuffelt liever niet want het voelt voor jou snel als verstikkend. Je weet er goed onderuit te komen. Wanneer het toch gebeurt verstijf je en hoop je dat het maar kort duurt. Je hebt ruimte om je heen nodig maar mist warmte. Misschien kun je proberen je lichaam iets te verzachten als je knuffelt?

3. Gereserveerde Giraffe
Je raakt de ander vooral met je bovenlijf waarin je laat voelen dat je er bent. Je knuffel is wat afstandelijk maar niet minder gemeend. Je wilt niets opdringen aan de ander en houdt gepaste afstand. Houd er rekening mee dat door de afstand anderen je positieve intentie niet opmerken.

4. Zwoele Zeeleeuw
Je knuffel is langdurig en rustgevend. Je vlijt je teder tegen de ander aan en raakt op meerdere plekken zijn of haar lichaam aan. De bewegingen zijn langzaam en intens. Je bent heel voelbaar voor de ander. Let erop dat je de ander niet opslokt.

5. Planmatige Paard
Je knuffel is eigenlijk iets meer dan een zoen op de wang. Je beweging komt vooral uit je hoofd omdat je niet zo gewend bent aan fysiek contact. Je knuffelt kort, gecontroleerd en formeel. Je hebt moeite het contact met de ander te voelen.

6. Bevestigende Beer
Je geeft een krachtige en stevige knuffel. Je beweegt met je hele lichaam tegen de ander aan want je voelt je op je gemak. Het is vaak kort en intensief en vanuit dezelfde houding. Je geeft de ander graag een goed gevoel. In je vrijgevigheid loop je het risico jezelf tekort te doen.

Lees meer over knuffelen: Knuffelen is gezond