1 - 2 - 3 - 4

Zonder liefde is er weinig magie in het leven. Daarom is het vinden van liefde voor de meeste van ons een levensmissie.

Maar wat als je:

  • geen partner vindt?
  • je relatie een worsteling of sleur is?
  • je partner verliefd wordt op een ander?

Dan heb je waarschijnlijk gevoelens van falen of niet goed genoeg zijn. Zelfkritiek is je niet vreemd en je trekt je het liefst terug. Je voelt je onmachtig en verdrietig. Dit zijn momenten waarop je snakt naar liefde.

Omdat een ander je deze liefde nu niet geeft wordt je teruggeworpen op de liefde voor jezelf!  Maar hoe doe je dat? Hoe wordt je weer mild en liefdevol naar jezelf? Ik heb ervaren in mijn werk als haptotherapeut en knuffeldokter en in mijn eigen liefdesleven dat deze 4 stappen nodig zijn om weer in contact te zijn met jezelf.

Stap 1. Durf te onderkennen dat je liefde tekort komt  

Dat is eigenlijk de meest lastige maar de meest essentiële stap om iets aan je gemis van liefde te doen. Onze menselijke neiging is om ongemakkelijke en vervelende gevoelens uit de weg te gaan. Mijn neiging is dat ook. Ik kan me terugtrekken in mijn schulp als een ware kluizenaar. En dat is prima voor even. Het is soms nodig om je even terug te trekken en te onderkennen dat ik liefde tekort kom. Maar weet dat als je je gemis durft te onderkennen je pas iets kunt veranderen.

Stap 2 Maak anderen deelgenoot 

Delen betekent dat je het gemis nog meer zult voelen. Juist dit is het beste medicijn voor emotionele pijn. Het helpt mij om gevoelens te delen met mensen die niet bang zijn om je naar die nare plek toe te brengen. Zij blijven dan naast je staan zonder dat de pijn weg hoeft.

Stap 3. Geef je behoeften en grenzen aan

Concreet betekent dit: beter opkomen voor jezelf  – eerder je grenzen aangeven – initiatief nemen en je wensen aangeven – benoemen wat er in je leeft. Je moet dus om lief te zijn voor jezelf het risico lopen door de ander niet lief gevonden te worden. Hoewel dit als een tegenstrijdige beweging kan voelen is het nodig om de weg vrij te maken naar de liefde voor jezelf én voor de ander.

Stap 4. Omarm jezelf weer liefdevol 

Bizar genoeg hebben we beter geleerd kritisch naar onszelf te zijn dan te voelen dat we liefde onvoorwaardelijk waard zijn. Het is tijd dit patroon nu te doorbreken!  Houden van jezelf; los van alle tegenvallende resultaten in je leven dat is wat er moet gebeuren! Laat je verwachtingen los over wat jij allemaal waar moet maken van jezelf. Elke keer weer!

Ik ken het afleggen van deze stappen maar al te goed en kan jou daarom goed helpen om de liefde voor jezelf weer te voelen. Ik doe dat heel persoonlijk en oprecht. Zodra je weer compassie voelt voor jezelf kun je ook met anderen een liefdevolle verbinding aangaan.

Liefdevolle groet

Eline Blom – haptotherapeut & relatietherapeut