Omgaan met liefdesverdriet

Heel je Hart | Leer in vier avonden omgaan met liefdesverdriet

Gebroken Hart

Als je twijfelt over je relatie, of als je gescheiden bent, kun je een gebroken hart hebben. Ondanks je pogingen om de situatie te veranderen, is wat je gehoopt had in je relatie te vinden, niet ontstaan of verloren geraakt. Om verder te gaan is inzicht nodig in hoe liefdesverdriet werkt en je verlies onder ogen zien, voelen en accepteren. Anders gezegd is het nodig dat je rouwt, zodat je hart weer kan helen. Hierdoor kun je anders omgaan met liefdesverdriet.

We beginnen aan een relatie vol hoop en verwachtingen dat de ander ons gaat geven wat we nodig hebben. In de begintijd van een relatie worden deze verwachtingen ook helemaal waar gemaakt. Als na een tijdje blijkt dat je toch niet meer krijgt waar je voor ‘gevallen’ was, proberen we door hard te werken toch te krijgen wat we nodig hebben. 

Ga ik blijven of scheiden?

We doen van alles om de situatie te veranderen. Bijvoorbeeld dingen eisen van je partner, zodat hij of zij gaat veranderen. Je kunt ook ruimte opeisen voor jezelf of jezelf aanpassen en wegcijferen voor je partner. Jezelf terugtrekken en proberen te negeren wat je nodig hebt. Als dat allemaal niet lukt, dan kun je verbitterd raken. Vaak komt dan de vraag boven: ga ik blijven of ga ik scheiden? 

Dit zijn beiden legitieme vragen of mogelijke oplossingen voor het omgaan met het liefdesverdriet en het tekort dat je voelt in de relatie. Als je blijft, behoud je wat wel goed is en moet je een manier zien te vinden om anders met je tekort om te gaan dan wat je tot nu toe hebt gedaan. Als je scheidt, heb je geen last meer van het conflict, maar moet je ook een manier vinden om met je verlies om te gaan. 

Rouwen zodat je hart kan helen

In beide gevallen is het nodig dat je je verliezen onder ogen ziet, voelt en deze accepteert. Oftewel dat je rouwt. Rouwen is ruimte maken voor de werkelijkheid van het verlies en het voelen van de pijn van het gemis. Hoe rouwig jij bent en hoe je vormgeeft aan die rouw is per persoon verschillend. Je kunt het vergelijken met een vingerafdruk, voor iedereen uniek. Rouwen geeft uiteindelijk ruimte om je leven betekenisvol invulling te geven na een scheiding of met dezelfde partner. 

Martine Stavenga

Mediator en dialoogbegeleider bij behoud, herstel of loslaten van je relatie

Eline Blom

Relatietherapeut en haptotherapeut voor een authentiek liefdesleven

Het programma Heel je hart is bedoeld voor jou als je moeite hebt om te gaan met liefdesverdriet. Wij brengen je in deze vier avonden begrip en tools bij en begeleiden je om je verdriet te doorvoelen en verwerken. Hierdoor zet je een stap van liefdesverdriet naar liefdesgeluk.

In dit programma doorlopen we met jou of jullie de volgende stappen: 

  1. Het verlies onder ogen zien
  2. Het verlies en de pijn ervaren
  3. Aanpassen aan het leven zonder je partner of zonder vervulling van bepaalde behoeftes
  4. Het bewaren van herinneringen en het opnieuw gaan houden van je leven met of zonder je partner

Tijdens de avonden combineren we onze kennis met praktische oefeningen. En tussen de avonden door ga je zelf aan de slag met opdrachten uit het werkboek.

Maandagavonden 20 september, 4 en 18 oktober en 1 november
Tijdstip: 19:00 – 22:00 uur
Kosten: €380,- voor vier avonden.
Er is plek voor 6 – 10 mensen
Locatie: Flow Plaza, Zaanenstraat 18, Haarlem-Noord

Dit programma is bedoeld voor individuen. Mocht je samen met je partner willen komen, dan is relatietherapie bij Eline Blom een mogelijkheid. Als je met je ex-partner dit proces samen zou willen doen, dan kan Martine Stavenga jullie daar verder in begeleiden. Bekijk hiervoor haar website www.over-en-uit.nl.

Meld je aan