Blauwe lucht vogel

Je kent vast wel het benauwde gevoel dat er te weinig geld op je bankrekening staat. Een relatie of het niet vinden van een liefdespartner kan datzelfde beklemmende gevoel geven.

De eerste stap in meer financiële bestedingsruimte hebben, is inzicht krijgen in je inkomsten- en uitgavenpatroon. Dit heb ik recent zelf ervaren met dank aan het boek Je geld of je leven en een herkenbaar artikel over de ‘Latte Factor’ in de Volkskrant. Nadat ik de eerste shock te boven was over mijn kop-in-het-zand-gedrag gaf het door mij gemaakte overzicht al ruimte.

Je ‘bestedingsruimte’ in de liefde vergroten kan op dezelfde manier: inzicht krijgen in je communicatiepatronen en het effect dat dit heeft op je gevoel van ruimte. Ik heb een testje bedacht die je snel en eenvoudig inzicht geeft in de bestedingsruimte van jouw liefdesrekening.

Stel dat de ruimte die je in jezelf voelt het saldo is van je liefdesrekening. Dit saldo fluctueert net als een echte bankrekening. Kies voor elke vraag het juiste getal uit van de onderstaande schaal die te vergelijken is met die van een echte bankrekening. Tel dan je gekozen bedragen bij elkaar op en weet hoe je ervoor staat.

1. Hoe ontspannen voelt je lijf nu?                                                 -2000 -1000 0 +1000 +2000
2. Hoe ontspannen ben je bij je partner of beste vriend(in)?    -2000 -1000 0 +1000 +2000
3. Hoeveel tijd en ruimte heb je voor jezelf?                                 -2000 -1000 0 +1000 +2000
4. Hoeveel zelfvertrouwen heb je?                                                   -2000 -1000 0 +1000 +2000
5. Hoelang is je aandachtspanne?                                                   -2000 -1000 0 +1000 +2000
6. Hoe vrij is je ademhaling?                                                            -2000 -1000 0 +1000 +2000
7. Hoe moeiteloos voelt contact met anderen?                             -2000 -1000 0 +1000 +2000
8. Hoeveel intimiteit ervaar je?                                                        -2000 -1000 0 +1000 +2000
9. Hoe makkelijk kun je om hulp vragen?                                      -2000 -1000 0 +1000 +2000
10. In hoeverre ben je je bewust van je emoties?                          -2000 -1000 0 +1000 +2000
Totaal

Hoe valt de balans voor jou uit? Lees verder voor een uitleg per saldo.

Saldo -1000 en lager
Je spieren zijn gespannen. Je staat op scherp waardoor je snel uithaalt naar een ander of je terugtrekt om te voorkomen dat er een conflict ontstaat. Je kunt je aan de kleinste dingen ergeren en alles interacties kosten je veel energie. Je gedachten lijken wel in cirkeltjes te draaien op zoek naar een oplossing. Relativeren lukt niet of nauwelijks. Het is alsof je geen beschermlaag om je heen hebt waardoor opmerkingen of gedrag van je partner of mensen die dichtbij je staan direct binnenkomen.

Saldo tussen 0 en 1000
Op dit moment voel je je goed. Je voelt je redelijk ontspannen en geniet van de dingen om je heen. Je hebt vertrouwen in je liefdesrelatie of in het feit dat deze wel weer gaat komen. Je hebt alleen niet veel reserves. Als er op je werk, in je relatie of vriendschappen iets mis gaat kan jouw positieve stemming snel omslaan naar een negatieve. Dit kost je dan veel energie en zorgen waardoor je weer in de min staat. Gelukkig heb je genoeg zelfvertrouwen om aan herstel van je relatie(s) te werken en je ook snel weer beter te voelen.

Saldo 1000 en hoger
Je hebt genoeg ‘ruimte’. Je voelt je vrij en zeker over jezelf en over de liefde. Je bent alert en adequaat waardoor alles makkelijker lijkt te gaan. Je hebt een buffer om goed met lastige situaties met je partner of belangrijke contacten om te gaan. Het kost niet veel moeite om je te focussen en je tegelijkertijd niet blind te staren. Het is de ruimte waar je liefde voelt en schoonheid ziet. Je kunt geraakt worden zonder uit balans te raken.

3 ruimtevergrotende tips
Wat kun je doen om jouw ruimte te vergroten? 3 tips die ik baseer op ontmoetingen met mensen in mijn praktijk waarin ik hen leer te spelen met hun ruimte (mijn praktijk heet niet voor niets Speelruimte).

1. Creëer lucht
Lucht je hart. Zoals je je kast af en toe moet opruimen geldt dat ook voor je hart. Belangrijk is wel dat je terecht kunt bij iemand die daar ook ruimte voor heeft. Dit kun je checken door het gewoon te vragen.
Schep een luchtje. Je kunt ook letterlijk de ruimte opzoeken. Ga wandelen buiten of fietsen. Het weer hoeft je daarin niet tegenhouden. Laat de wind door je haren en gedachten gaan. Of laat de zon er ander licht op schijnen. En als het regent spoelt er vast iets van je af.

2. Neem bewust meer ruimte in (een oefening)
Ga in het midden van een ruimte staan en zet je zelf stevig en zacht neer. Voeten op de grond. Kantel je bekken naar voren en zorg dat je ruggengraat recht is en ontspannen. Zak een beetje in je bekken. Adem bewust en ontspan je spieren bij iedere uitademing meer. Richt je blik naar voren en niet naar beneden. Verplaats de aandacht van jezelf steeds meer naar de omgeving om je heen; alsof je op google maps uitzoomt. Vergeet niet de ruimte achter en boven en onder je mee te nemen. Hou jezelf bewust in het midden. En als je er klaar voor bent zeg dan: ‘IK NEEM RUIMTE IN!’. Zeg de zin en voel of je ook doet wat je zegt. Zeg het nog een aantal keer en ga door tot het moment dat jij jezelf gelooft.
Nu je weet hoe het voelt om ruimte in te nemen kun je dit ook gaan doen met mensen in de ruimte erbij.

3. Laat je liefdevol aanraken
Een massage kan heel ontspannend zijn maar een aandachtige aanraking kan ook al voldoende zijn. Iemand ruimte geven werkt eigenlijk volgens hetzelfde principe als wanneer een ander je ruimte ontneemt. Een ander kan je ruimte ook vergroten. Laatst raakte ik een onbekend iemand bij haar onderrug aan die zat te huilen op straat. Ze hyperventileerde en ik liet haar voelen dat ik er was zonder dat er iets hoefde. Langzaam kwam ze weer op adem. De aandacht en de aanraking maakte dat ze weer ademruimte kreeg.

PS I Als je na deze tips nog niet voldoende ruimte voelt maak dan een afspraak voor een sessie en ik help je spelen met jouw ruimte.
PS II Als je tips wilt over bewuster omgaan met geld mail me dan even!