10 tips voor een intieme date

Kan een eerste date meteen intiem aanvoelen? Ja! Ik geef je graag een aantal tools waarmee je snel een dieper contact kunt maken.

Intimiteit voelen is de graadmeter om te bepalen of je met iemand een relatie zou willen. Maar wat is intimiteit? Intimiteit is een staat van zijn waarin je zowel ruimte voelt voor jezelf als verbondenheid met de ander. Je kunt goed voelen wat deze persoon bij jouw oproept en jezelf laten kennen aan de ander. Maar hoe kom je in deze staat? De tips:

1. Neem je date mee naar een plek doe jij inspirerend of prettig vindt. Bijvoorbeeld het strand, de natuur of een museum. Dit maakt dat jij je fijn voelt en je ook iets persoonlijks laat ervaren.

2. Wees jezelf en nodig de ander uit dit ook te zijn. Laat zien wat je beleeft en wat je beweegt. En vraag de ander naar zijn of haar belevingen en ideeën. Dit kan gaan over gevoelens, idealen, waarden of esthetiek.

3. Blijf je eigen grenzen en behoeften in de gaten houden. Je lichaam helpt je hierbij. Weet van jezelf hoe jij het verschil voelt tussen te dichtbij (over de grens = bijvoorbeeld spanning in je schouders) of te ver weg (voor de grens = je nieuwsgierigheid wordt niet bevredigd/ onrust in je buik)

Intimiteit is de deur naar jezelf open zetten

4. Probeer dichterbij te komen door verdiepende vragen te stellen. Dit is een manier om jezelf en de ander uit te nodigen meer van jezelf te laten zien. Je kunt goed gebruik maken van de 51 intieme vragen die ik heb opgesteld.

5. Probeer afgestemd te zijn op de grenzen van de ander. Het is hard werken in de liefde! Je moet niet alleen je eigen grenzen in de gaten houden maar ook die van de ander. Dus als je merkt dat je té dichtbij komt neem dan weer wat afstand (letterlijk of figuurlijk). Als je twijfelt kun je het altijd checken bij de ander of iemand zich er ongemakkelijk bij voelt. Je kunt namelijk best een grens aanvoelen maar je weet nooit zeker waar de grens van de ander ligt.

6. Raak de ander aan en voel wat het met jou en de ander doet. Fysiek contact is een manier om intiemer te zijn. Je bent letterlijk dichterbij elkaar. En het geeft je ook informatie over hoe intiem het contact is. Hoe reageert de ander op jou aanraking? Blijft ze bij je in de buurt of neemt ze wat afstand? Raak niet aan omdat het moet maar omdat je het wilt.

7. Kijk elkaar wat langer aan. Lang in elkaars ogen kijken voelt al snel heel persoonlijk. Dat kan ongemakkelijk aanvoelen en ook fijn. Probeer het eens uit en kijk wat het effect ervan is.

<iframe width="560" height="315" src="https://youtube.com/embed/Xm-T3HCa618" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

8. Als je de kans krijgt: ruik aan de ander. Geur is een oerzintuig die heel veel informatie geeft of je bij elkaar past of niet. Honden doen dit bijna als eerste actie bij een ontmoeting met een ander hond. Als iemand prettig ruikt (en dan heb ik het niet over parfum maar over eigen lichaamsgeur) wil je de ander ook dichtbij hebben.

9. Zoek de diepte én hou het luchtig. Wezenlijke dingen van jezelf delen of van de ander horen kan best ‘zware kost’ zijn. Probeer de diepte op te zoeken maar niet de luchtigheid te verliezen. Humor kan helpen om het luchtig te houden. Zet dit wel zorgvuldig in zodat je gevoelige onderwerpen niet ineens heel plat maakt.

10. Geef jezelf en de ander de kans om het contact te laten verdiepen. Intimiteit is er niet zomaar. Daarvoor moet je echt een deur openzetten. Als het in de eerste date niet meteen lukt. Geen probleem. Geef jezelf en de ander een herkansing maar meld dan wel dat je graag de ontmoeting dieper wil laten. Geef jezelf dus de tijd ook al wil je het liefst geen tijd verliezen.